Angiocolita acuta

colangita acuta
Angiocolita acuta este determinata de obstructia caii biliare principale prin staza, urmata de infectia bacteriana a bilei.
Afectiunea se manifesta tipic prin triada Charcot (colica biliara, urmata de febra si icter sclero-tegumentar). Starea generala este profund alterata, urinile sunt colurice (inchise la culoare), scaunele sunt decolorate (acolice), iar la examenul clinic se poate decela hepatomegalia (cresterea in volum a ficatului).
Diagnosticul de angiocolita se pune pe baza tabloului clinic expus anterior, pe baza analizelor de laborator (care evidentiaza un sindrom inflamator, pozitivarea hemoculturilor, citoliza, colestaza) si aspectului ecografic (imagini de calculi in vezicula biliara sau canalul coledoc, dilatarea cailor biliare intra- si extrahepatice sau identificarea unui abces hepatic).
Angiocolita poate fi clasificata anatomo-clinic in forma: catarala, purulenta, recurentiala, cronica (la varstnici) si sclerozanta.
Tratamentul angiocolitei acute include suport caloric, echilibrare hidroelectrolitica, antibioterapie (cu ampicilina, metronidazol, gentamicina, chinolone, cefalosporine de generatia a III-a etc), tratamentul insuficientei hepatice si renale (atunci cand se asociaza) si tratametul chirurgical sau endoscopic (prin colangiopancreatografia endoscopica retrograda-ERCP).

sursa foto: http://www.tratament-naturist.com/litiaza-biliara/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu