Criptorhidia - testiculul necoborat in scrot

testicul necoboratIn mod fiziologic, in timpul vietii intrauterine, la fetii de sex masculin se produce dezvoltarea testiculelor, care sunt localizate la nivelul cavitatii abdominale. Inainte de nastere, se produce coborarea gonadei masculine din etajul abdominal in bursa scrotala. Absenta uni- sau bilaterala a testiculului in scrot poarta de numirea de criptorhidie (testicul necoborat). Aceasta afectiune este intalnita la 3-4% dintre nou-nascuti, predominand mai ales pe partea dreapta.
Testiculele pot fi astfel localizate intraabdominal (15%), pe traiectul canalului inghinal (25%), prescrotal (60%) sau ectopic.

In marea majoritate a cazurilor, criptorhidia este diagnosticata inca de la nastere, in cursul primelor examinari pediatrice. 
La inspectie, se observa un scrot nedezvoltat, cu o consistenta mai moale sau dezvoltat asimetric (in caz de criptorhidie unilaterala), iar testiculul/testiculele nu se simt la palpare.

Investigatiile in criptorhidie:
Profilul hormonal (testosteron, FSH, LH sunt in limite normale, cu exceptia anorhidiei (lipsa congenitala a testiculelor)
Examinarile imagistice (ecografia, rezonanta magnetica, computer tomografia) vor evidentia prezenta gonadei masculine cu localizare ectopica.

Care sunt factorii de risc ai criptorhidiei?
Pacientii cu criptorhidie netratata pana la varsta de 3-5 ani vor suferi leziuni  ale celulelor sexuale cu dezvoltarea infertilitatii. De asemenea, s-a constata ca pacientii cu testicul necoborat au risc de 40 de ori mai mare de a manifesta cancer testicular decat populatia neafectata. Mai rar, apare torsiunea cordonului spermatic.

Care este tratamentul criptorhidiei?
- initial se instituie tratament cu HCG (gonadotropina corionica umana) timp de aproximativ 8 saptamani sau tratament cu gonadoliberina pentru 4 saptmani;
- in caz de esec al tratamentului medicamentos, se recurge la orhidopexie (interventia chirugicala de coborare a testiculului in scrot). Tratamentul trebuie initiat cat mai precoce (ideal sub varsta de 2 ani pentru a preveni aparitia complicatiilor).

sursa foto: http://www.healthwise.org/

2 comentarii:

  1. Buna seara am și eu un băiețel de 13 luni Și de câteva zile am observat ca nu ai coboară testiculele !poate mi se pare dar asta e impresie mea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara!
    Faceti intr-o prima etapa o evaluare pediatrica pentru a certifica prezenta sau nu a testiculelor in scrot. Ulterior, daca se confirma lipsa acestora in scrot, se va face o evaluare endocrinologica si/sau chirurgicala.

    RăspundețiȘtergere