Ce este hirsutismul?

par in exces
Hirsutismul reprezinta dezvoltarea anormala a pilozitatii la femei, in zone in care, in mod normal, sunt lipsite de par (fata, abdomen, torace) datorita cresterii nivelului de hormoni androgeni in organism.

Care sunt cauzele hirsutismului?
Hirsutismul apare in urmatoarele situatii:
- tumori ovariene;
- tumori ale suprarenalei;
- sindromul adrenogenital (afectiune genetica in care sexualizarea este afectata din cauza sintezei anormale a hormonilor androgeni);
- in urma ingestiei unor medicamente de tipul: testosteronului, steroizilor, danazol sau metrocolopramid;
- hirsutismul idiopatic - a carui cauza nu este identificata.

La examenul clinic se observa fire de par dese, lungi, groase la nivelul fetei, a zonei interne a coapsei, a spatiului intermamelonar, periareolar si liniei albe a abdomenului. In cele mai multe cazuri, hirsutismul se asociaza cu semne de virilizare: acnee, caderea parului, hipertrofia clitorisului si tulburari de ciclu menstrual, pana la amenoree.
In mod normal, se dozeaza hormonii corticosuprarenali (testosteron, DHEA) si ovarieni (estrogeni si progesteron), se efectueaza teste de stimulare hormonala pentru a evalua secretia acestor doua glande. Este indicata, de asemenea ecografia abdominala, care poate evidentia un sindrom de ovare polichistice sau o tumora ovariana si un CT sau RMN abdominal care obiectiveaza o tumora suprarenala.

Tratamentul vizeaza, in primul rand, cauza hirsutismului. Astfel, in  caz de tumora ovariana sau corticosuprarenala se recomanda, de prima  intentie, interventia chirurgicala.
In cazul unui sindrom polichistic ovarian, se recurge la medicatie anticonceptionala si antiandrenica.
Pentru hirsutismul idiopatic se recomanda preparate antiandrogenice (acetat de ciproteron) si diverse metode de epliare.

sursa foto: http://www.picstopin.com/283/women-with-mustaches-page-4/http:%7C%7Cwww*30sleeps*com%7Cimages%7Cmustache-guy*jpg/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu