Osteoporoza

scadere in inaltime
Osteoporoza este afectiunea caracterizata prin reducerea rezistentei osoase, ce predispune la cresterea riscului de fractura. Afectiunea este mai frecventa la femeile in postmenopauza, dar poate aparea si in randul barbatilor sau a femeilor care prezinta factori de risc pentru osteoporoza sau boli de fond ce se asociaza cu scaderea mineralizarii osoase.

Care sunt cauzele instalarii osteoporozei?
Osteoporoza este generata de multipli factori si afectiuni. Exista osteoporoza primara (aceasta categorie include osteoporoza senila, osteoporoza juvenila si cea idiopatica a adultului tanar) si osteoproza secundara determinata de:
  • Boli hematologice (mielom multiplu, leucemii, limfoame, mastocitoza, hemofilie, talasemie).
  • Boli digestve sau tulburari de absorbtie (boala Crohnpancreatita cronicaciroza biliara, sprue intestinal, rezectie gastrica sau intestinala, osteomalacia, intoleranta la lactoza).
  • Boli genetice (sindromul Marfan, boala oaselor de sticla, sindromul Ehlers-Danlos, porfiria, hemocromatoza, homocisteinuria, epidermoliza buloasa, hipofosfatazia).
  • Medicamente (corticoterapie, hormoni tiroidieni, metotrexat, ciclosporina, anticonvulsivante, heparina, inhibitori de aromataza, litiu, aluminiu, agonisti de hormoni eliberatori de gonadotropina).
  • Boli reumatologice (artrita reumatoida, spondilita anchilozanta).
  • Alte cauze (consum excesiv de alcool, imobilizare prelungita, radioterapie).
Cum se manifesta osteoporoza?
Osteoporoza, in general, este mult timp asimptomatica. Apar apoi dureri localizate la nivelul coloanei vertebale dorso-lombare, cu deformarea acesteia (cifoza dorsala), scaderea taliei (cu peste 4 cm) si producerea de fracturi fie spontan, fie la traumatisme minime. Zonele cele mai predispune fracturilor sunt: coloana dorso-lombara, femurul proximal si radiusul distal.

Cum se stabileste diagnosticul de osteoproza?

Pe baza tabloului clinic descris anterior, a dozarii markerilor formarii osoase (fosfataza alcalina, osteocalcina, propeptidul colagenului) si a markerilor rezorbtiei osoase (calciuria, hidroxiprolinuria, deoxipiridinolina).

Pentru masurarea densitatii osoase se apeleaza la metoda radiologice (radiografia de coloana vertebrala, absorbtiometria duala cu raze X (DXA) si computer tomografia cantitativa) sau densitometria cu ultrasunete.

osteoporoza computer tomografie

Metoda standard de evaluarea a osteoporozei este reprezentata de DXA, evaluand densitatea minerala osoasa, folosind scorul T. Astfel, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, osteoporoza se defineste printr-un scor T mai mic de -2,5 deviatii standard.

Care este tratamentul osteoporozei?
Tratamentul osteoporozei are rolul de a creste rezistenta osoasa si a reduce riscul de fractura. Cele mai folosite clase de medicamente sunt reprezentate de:
- hormonii estrogeni sau estro-progestativi;
- bifosfonatii (alendronat, risedronat etc.);
- ranelatul de strontiu;
- modulatorii selectivi ai receptorilor hormonilor estrogeni (raloxifen);
- vitamina D si metaboliti activi ai vitaminei D;
- calcitonina;
- hormonul paratiroidian.

sursa foto: http://foreveryoungwithdeedeebuck.com/tag/osteoporosis/
http://www.mghradrounds.org/index.php?src=gendocs&link=2005_august

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu