Ciclul menstrual normal

ciclu menstrual
Ciclul menstrual reprezinta transformarile pe care le sufera endometrul (mucoasa uterului) pe parcursul a 28 de zile, respectiv schimbarile pe care le sufera corpul unei femei in vederea obtinerii unei posibile sarcini. Asupra ciclului menstrual intervin o serie de hormoni, secretati de hipofiza si ovare - estrogen, progesteron, FSH (hormon foliculostimulator) si LH (hormon luteinizant).

In prima parte a cicului menstrual (zilele 5-13), denumita si faza foliculara, intervine FSH-ul cu rol de recrutare a unui numar de 5-20 de foliculi ovarieni primordiali si primari, cu maturarea unuia dominant si cu eliberarea ovulului. Aceasta faza este caracterizata de cresterea nivelului de hormoni estrogeni, ce determina proliferarea si ingrosarea mucoasei uterine. Nivelul prag de estrogeni de la sfarsitul fazei foliculare transmite semnale catre hipofiza, care elibereaza hormonul luteinizant (LH-ul), in scopul realizarii ovulatiei. Ovulatia marcheaza sfarsitul fazei foliculare si inceputul celei luteale sau secretorii.

Faza luteala reprezinta a doua parte a ciclului menstrual (zilele 14-28) - etapa in care corpul galben (foliculul care tocmai a eliberat ovulul) secreta progesteron - hormon implicat in fecundarea si implantarea ovulului. Daca fecundarea si implantarea au avut loc, corpul galben va secreta progesteron pana in trimestrul II de sarcina. Daca insa, acest fenomen nu are loc, corpul galben va involua in corp albicans in aproximativ 14 zile, cu scaderea nivelului de progesteron si cu declansarea fazei menstruale.

Faza menstruala sau descuamativa cuprinde zilele 1-4 ale ciclului menstrual. Prima zi a ciclului menstrual corespunde cu prima zi de sangerare menstruala. In mod normal, in aceasta etapa, se pierd in medie 25-60 ml de sange necoagulat. Menstruatia se intinde pe parcursul a 1-8 zile, cu o medie de 4-5 zile.
Durata ciclului menstrual variaza intre 21 si 40 de zile , cu o medie de 28 de zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu