Deficitul de 21 hidroxilaza (sindromul adrenogenital)

sindrom androgenital
Deficitul de 21 hidroxilaza este o boala congenitala rara, caracterizata printr-un nivel scazut al cortizolului si/sau al hormonilor mineralocorticoizi, un nivel crescut al hormonului adrenocorticotrop (ACTH), cu stimularea secundara a secretiei de androgeni pre- si postnatal si hiperplazia bilaterala a suprarenalelor. Deficitul de 21 hidroxilaza este cea mai frecventa cauza de hiperplazie congenitala a suprarenalelor (peste 90% din cazuri), fiind determinata de diferite mutatii ale genei CYP-21B (situata pe bratul scurt al cromozomului 6), transmitandu-se autozomal recesiv.

Exista doua forme clinice ale sindromului adrenogenital:
1. Forma clasica a deficitului de 21 hidroxilaza (forma simpla virilizanta si forma cu pierdere de sare) 
  •  Forma simpla virilizanta a deficitului de 21 hidroxilaza se caracterizeaza prin hipocorticism, cu cresterea secretiei de ACTH (prin feedback negativ) si secundar cu hiperplazia bilaterala a suprarenalelor, cresterea nivelului de 17 OH progesteron si hiperandrogenism. Aceasta forma a bolii poate trece neobservata la nastere, in cazul fetilor de sex masculin, sau eventual se obiectiveaza macrogenitosomia. Daca afectiunea nu este depistata si tratata la timp, va evolua ulterior cu pseudopubertate precoce izolata. In cazul fetilor de sex feminin, la nastere se va obiectiva pseudohermafroditismul feminin (grade variate de masculinizare a organelor genitale externe). Daca boala nu este recunoscuta, se va solda ulterior cu pseudopubertate precoce heterosexuala. Astfel se va dezvolta prematur pilozitatea axilara si pubiana, va aparea hirsutismul, acneea, musculatura si tesutul adipos se vor dezvolta dupa modelul masculin, pacientele vor creste rapid in inaltime, insa vor avea o talie finala mica in perioada de adult, datorita maturarii varstei osoase. De remarcat, ca dezvoltarea sanilor si aparitia menstrelor este periclitata prin cresterea raportului androgeni/ estrogeni.

sindrom adrenogenital
Aspect clinic al unei fetite diagnosticate cu deficit de 21 hidroxilaza

  • Forma cu pierdere de sare a deficitului de 21 hidroxilaza, este mai frecventa ca precedenta, fiind determinata de incapacitatea transformarii progesteronului in dezoxicoricosterona. Astfel, alaturi de hipocorticism, se asociaza si hipoaldosteronismul, caracterizat prin hiponatremie, hiperpotasemie si acidoza metabolica. Sindromul de virilizare, in acest caz, este mai sever fata de forma simpa virilizanta.

2. Forma non-clasica a deficitului de 21 hidroxilaza (cu debut tardiv) – se caracterizeaza prin hiperandrogensim cu debut in perioada pubertatii.
Baietii afectati prezinta o crestere staturala rapida, dar cu talie finala mica (prin inchiderea prematura a cartilajelor de crestere) si pubarha precoce (dezvoltarea prematura a pilozitatii pubiene si axilare).
Fetele afectate, care la nastere au prezentat organe geniale normale, prezinta ulterior pubarha precoce, acnee, hirsutism, tulburari de ciclu menstrual, infertilitate, hipertrofia clitorisului si varsta osoasa avansata.



Diagnosticul de deficit de 21 hidroxilaza se stabileste:

  • pe baza manifestarilor clinice expuse anterior;
  • pe baza profilului hormonal - cel mai important marker urmarit este 17 OH progesteronul plasmatic care este crescut (peste 30 ng/ml în forma clasica). In forma non-clasica, cu debut tardiv, pentru precizarea cu certitudine a diagnosticului este necesara efectuarea testului de stimulare cu ACTH. De asemenea, se remarca scaderea cortizolului, cresterea ACTH-ului, a DHEA-ului, a androstendionului si a testosteronului;
  • probele biologice evidentiaza hiponatremie, hiperkaliemie, acidoza metabolica si hipoglicemie (in forma cu pierdere de sare);
  • ecografia abdominala si computer tomografia abdominala evidentiaza hiperplazia bilaterala a glandelor suprarenale;
deficit 21 hidroxilaza
Aspect de hiperplazie adrenala bilaterala congenitala pe computer tomografia abdominala

  • radiografia de pumn obiectiveaza varsta osoasa avansata;
  • testarile genetice sunt necesare la fetitele care prezinta ambiguitati ale organelor genitale externe. Testul Barr si cariotipul confera certitudinea sexului feminin 46 XX, la fetitele cu PHF si deficit de 21-hidroxilaza, si 46 XY la baieti.
deficit de 21 hidroxilaza

Important de retinut: diagnosticul neonatal al deficitului de 21 hidroxilaza se poate efectuat in ziua 3-5 de viata, prin efectuarea screeningului 17 OH progesteronului, care evidentiaza un nivel crescut al acestui hormonului.

Care este tratamentul deficitului de 21 hidroxilaza?
  • Tratamentul substitutiv cronic cu glucocorticoizi (Hidrocortizon, Prednison, Dexametazona), mineralocorticoizi (Astonin) – in forma cu pierdere de sare;
  • Preparate cu efect antiandrogenic – in cazul formei cu debut tardiv;
  • Tratamentul eventualelor decompensari metabolice (rehidratare acido-bazica si electrolitica, glucocorticoizi in doze mari si mineralocorticoizi);
  • Tratamentul chirurgical se impune pentru corectarea ambiguitatii sexuale (este indicat ca interventia sa se efectueze in primele luni de viata – pentru atribuirea sexului social al copilului in relatie cu cel genetic);
  • In cazul in care o pacienta cu deficit de 21 hidroxilaza este insarcinata, se indica tratament cu dexametazona, pana la excluderea diagnosticului fatului. In caz contrar, se continua tratamentul pana la sfarsitul sarcinii, pentru evitarea dezvoltarii starilor de intersexualitate la fat.
sursa foto: http://quizlet.com/8226119/blk-8c-genetics-flash-cards/
http://www.yourhormones.info/endocrine_conditions/hirsutism.aspx
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-27302014000700701
http://www.scritub.com/medicina/GLANDELE-SUPRARENALE174101448.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu