Dismenoreea (durerea menstruala)

dismenoree imagini
Dismenoreea este termenul medical care defineste durerile menstruale (sub forma de crampe la nivelul abdomenului inferior, a spatelui si a coapselor). In cele mai multe cazuri se asociaza cu cefaleea, senzatia de greata si varsatura, diaree sau constipatie, oboseala, ameteli si chiar stari de lesin. Dismenoreea nu trebuie confundata insa cu sindromul premenstrual, unde durerile apar inainte de menstruatie.

Care sunt cauzele dismenoreei?
Dismenoreea primara se manifesta la tinere, la cativa ani de la prima menstruatie, fiind asociata cu ciclurile ovulatorii, in absenta unei patologii organice (a unei boli).
Dismenoreea secundara se datoreaza unei patologii in sfera ginecologica: fibrom uterin, chisturi ovariene, endometrioza etc.

Care este tratamentul durerilor menstruale?
Pentru scaderea intensitatii durerilor menstruale se indica:
- aplicarea de caldura la nivelul abdomenului (cu ajutorul unei perne electrice, a unei sticle de apa calda etc);
- adopatarea pozitiei intinse, cu picioarele usor ridicate plasand o perna sub genunchi;
- pozitia pe o parte, cu genunchii stransi la piept, pentru a scadea tensiunea abdominala;
- exercitiu fizic regulat, de intensitate medie;
- tratament medicamentos reprezentat de antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, algocalmin, paracetamol)  care amelioreaza crampele abdominale si durerea. De retinut, ca inainte de varsta de 20 de ani, se evita administrarea de aspirina, pentru a combate riscul aparitiei sindromului Reye (afectare hepatica si cerebrala datorata consumului de aspirina).
In  cazul dismenoreei secundare, boala de fond trebuie tratata, pentru evitarea complicatiilor acestora, inclusiv infertilitatea.

Sursa foto: http://womenshealth.answers.com/menstruation/common-side-effects-of-pms

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu