Sindromul de sa turceasca goala (Empty sella)

sindrom de sa turceasca goala
Sindromul de sa turceasca goala sau empty sella reprezinta o entitate caracterizata prin hernierea arahnoidei (membrana mijlocie ce acopera creierul si maduva) la nivelul spatiului selar, ce determina compresiunea hipofizei.

Forma primara a bolii se datoreaza unui defect congenital de formare a diafragmului seii turcesti, care va permite inundarea fosei pituitare cu lichid cefalorahidian.
Forma secundara a bolii se datoreaza interventiilor chirurgicale sau a tratamentului radio- sau chimioterapic aplicat la nivelul hipofizei, traumatismelor cranio-cerebrale si apoplexiei pituitare.

In majoritatea cazurilor, sindromul de sa turceasca goala este asimptomatic, dar atunci cand tesutul glandei hipofize este semnificativ afectat, se instaleaza insuficienta pituitara.

Diagnosticul de empty sella se stabileste pe baza tabloului clinic si a profilului hormonal care evidentiaza insuficienta hipofizara si hiperprolactinemiaRadiografia de sa turceasca evidentiaza largirea seii turcesti, erodarea proceselor clinoide, demineralizarea lamei patrulatere si uneori contur dublu. Explorarea CT sau RMN evidentiaza hipofiza comprimata, impinsa spre peretele inferior al seii si devierea tijei pituitare, confirmand diagnosticul.

Sindromul de sa turceasca goala nu necesita tratament atunci cand este asimptomatic, insa pacientul trebuie supravegheat periodic pentru a surprinde aparitia semnelor de insuficienta hipofizara. In cazul existentei insuficientei hipofizare este necesara terapia hormonala substitutiva pe liniile afectate.

sursa foto: http://www.ijpeonline.com/content/2012/1/20/figure/F4?highres=y
https://ro.pinterest.com/pin/524247212846467692/?lp=true

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu