Endometrioza - cauze, simptome, diagnostic si tratament

endometrioza imagini
Endometrioza este afectiunea ginecologica caraterizata prin dezvoltarea tesutului endometrial functional in afara cavitatii uterine. Localizarile cele mai frecvente ale tesutului endometrial sunt la nivelul peritoneului pelvin, ovarelor, ligamentelor largi si uterosacrate, vezicii urinare si septului retrovaginal. Mai rar, tesutul ectopic endometrial poate fi intalnit la nivelul creierului, plamanilor, inimii etc. Uneori, dezvoltarea ectopica a acestui tesut poate determina aparitia chistelor ovariene endometriozice sau aderente importante ale organelor din cavitatea pelvina.

Pana in prezent, cauzele care determina boala nu sunt inca neclare. Se discuta insa cateva ipoteze:
menstruatia retrograda: are loc o insamantare a organelor din cavitatea peritoneului pelvin prin refluarea tubara in timpul menstruatiei;
predispozitia genetica: existenta afectiunii la rudele de gradul intai este un facor de risc pentru dezvoltarea endometriozei;
factori imunologici: marea majoritate a femeilor cu endometrioza prezinta disfunctii imunologice;
distributia limfatica si vasculara: explica migrarea tesutului endometrial la organe mai indepartate (sistem nervos, plamani, inima etc.)

In cele mai multe cazuri, endometrioza este asimptomatica, ea fiind depistata intamplator in cursul investigarii infertilitatii. Totusi, atunci cand apar, cele mai frecvente simptome sunt durerea pelvina si infertilitatea.
Durerea pelvina, cu caracter dismenoreic, se datoreaza inflamatiei locale peritoneale si a aderentelor ce tractioneaza tesuturile invecinate. De asemenea, multe femei se plang de dispareunie.
Infertilitatea se datoreaza atat factorilor fizici (fibrozarea si aderenta in special a trompelor uterine si incapacitatea preluarii ovulului de catre aceasta) cat si a factorilor hormonali (anovulatia cronica, insuficienta luteala). Mai rar, boala se manifesta prin dureri de cap (endometrioza localizata la nivelul creierului), dureri toracice sau tuse cu expectoratie sangvinolenta (endometrioza localizata la nivelul plamanului).

De obicei durerea pelvina impreuna cu examenul ginecologic (care evidentiaza mobilitatea limitata tubo-ovariana, o retroversie a uterului si palparea unor mase nodulare peritoneale) sugereaza diagnosticul de endometrioza. Insa confirmarea diagnostica se pune pe baza biopsiei leziunilor suspecte, procedura efectuata cu ajutorul laparoscopiei.

Tratamentul de electie este cel chirurgical (pe cale laparoscopica) - care consta in extirparea tesutului endometrial ectopic si rezolvarea aderentelor si a fibrozelor constituite. In cazul existentei chisturilor ovariene, acestea trebuie exirpate sau evacuate (in functie de marimea acestora). In cazul fazei avansate a bolii se poate recurge la chirurgia clasica, cu efectuarea histerectomiei cu anexectomie bilaterala (exirparea uterului si a ovarelor).
Tratamentul medicamentos consta in administrarea de antiinflamatoare care suprima durerile pelvine si contraceptive orale in doze mici, pe o perioada de 6-12 luni, cu inducerea amenoreei si impiedicarea mentruatiei retrograde. Medicamentele folosite cel mai frecvent sunt medroxiprogesteron acetatul, gastrinina, danazolul si agonistii de gonadoliberina. Infertilitatea va fi tratata prin tehnici de reproducere asistata (inseminari intrauterine, fertilizare in vitro etc).

sursa foto: http://revistaactual.com.mx/2011/06/%C2%BFdolor-insoportable-cada-mes/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu