Hepatita autoimuna

boli hepatice autoimune
Hepatita autoimuna reprezinta inflamatia ficatului, determinata de sinteza si secretia unor anticorpi indreptati impotriva celulelor hepatice. Se pare ca ar exista o predispozitie genetica pentru dezvoltarea bolii (incidenta crescuta a anticorpilor antinucleari in unele familii, existenta unui deficit familial de limfocite T supresoare si asocierea cu grupuri de HLA), sau existenta unor factori externi (virusul rujeolic, hepatitic C sau Epstein-Barr si unele medicamente - interferonul, melatonina, nitrofurantoina).
Afectiunea este mai frecventa la femeile de varsta tanara si se poate asocia cu alte boli autoimune (diabet zaharat de tip 1, artrita reumatoida, tiroidita Hashimoto, sindromul Sjogren, rectocolita ulcero-hemoragica, miastenia gravis, poliserozita, purpura trombocitopenica etc).

Cum se manifesta hepatita autoimuna?
- prin oboseala, subfebrilitati, disconfort abdominal, prurit (mancarimea pielii), scaderea apetitului, dureri articulare;
- la examinarea clinica se constata cresterea in volum a ficatului si a splinei (hepato-splenomegalia), tegumente icterice sau subicterice, stelute vasculare, rash cutanat;
- afectiunea se asociaza frecvent cu tulburari de ciclu menstrual de tipul oligomenoreei si cu sterilitate;
- Biochimic se va evidentia o cresterea a transaminazelor, a bilirubinei, a gamaGT-ului, fosfatazei alcaline, IgG si a markerilor de autoimunitate;
In functie de prezenta markerilor imunologici detectati in sange, hepatita autoimuna este clasificata astfel:
Hepatita autoimuna tip 1 - cea mai frecventa, in care cresc anticorpii antinucleari, anticorpii antimuschi neted, antiactina si pANCA.
Hepatita autoimuna tip II apare in randul copiilor si evolueaza in peste 80% din cazuri cu ciroza hepatica. In acest caz cresc anticorpii antimicrozomali hepatici si renali (KLM1, LC1).
Hepatita autoimuna tip III afecteaza, in general, adultii de varsta medie; in acest caz cresc autoanticorpii anticitokeratine 8 si 18.

Tratamentul hepatitei autoimune consta in:
- regim alimentar personalizat;
- tratament imunosupresor cu Prednison sau Azatioprina (sau asocierea celor doua), Ciclosporina, Tacrolimus, 6-Mercaptopurina.

Care este evolutia hepatitei autoimune?
- evolutia bolii sub tratament imunosupresor este favorabila, cu o supravietuire la 10 ani de 90%;
- fara tratament insa, in timp se va instala ciroza si insuficienta hepatica.

sursa foto: http://autoimmunesociety.org/autoimmune-hepatitis/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu