Nodulii tiroidieni - cauze, diagnostic si tratament

nodul tiroidian
Nodulii tiroidieni reprezinta tumefierile circumscrise aparute la nivelul glandei tiroide. Nodulii tiroidieni afecteaza 5% din populatia generala, fiind mai frecventi la femeile aflate la menopauza.

Clasificarea nodulilor tiroidieni:
- dupa structura, nodulii tiroidieni sunt solizi (dezvoltati prin diviziunea si inmultirea unor celule tiroidiene), chistici (cu continut lichidian) sau micsti;
- dupa numar, exista nodulul unic tiroidan sau nodulii multipli (gusa multinodulara);
- dupa celulele componente, exista noduli benigni (in peste 90% din cazuri) sau noduli maligni - formati din celule canceroase (in 5-10% din cazuri);
- dupa capacitatea de producere a hormonilor tiroidieni, distingem noduli functionali ("noduli calzi" scintigrafic) sau noduli nefunctionali ("noduli reci" scintigrafic).

Care sunt cauzele aparitiei nodulilor tiroidieni?
- cel mai des incriminat in aparitia nodulilor tiroidieni este deficitul de iod. Initial, deficitul de iod determina gusa endemica, apoi, in timp aceasta putandu-se nodulariza. Important de retinut este ca aportul de iod are un efect benefic impotriva dezvoltarii nodulilor tiroidieni. Insa, in cazul in care gusa difuza s-a transformat intr-o gusa nodulara, aportul de iod poate precipita hipertiroidia;
- ereditatea joaca un rol important - de obicei, pacientii care prezinta noduli tiroidieni au in antecedente rude cu acceasi patologie;
- iradierea in perioada copilariei a zonei cervicale, fie terapeutica (tratamentul cu radiatii pentru tumori), fie accidentala (explozii nucleare) poate determina aparitia nodulilor tiroidieni.

Cum se diagnosticheaza nodulii tiroidieni?
- daca diametrul nodulului tiroidian depasteste 1 cm, acesta se poate vizualiza la nivelul regiunii cervicale. Atunci cand acestia sunt de mici dimensiuni, se evidentiaza ecografic. Marea majoritatea a nodulilor tiroidieni se depisteaza intamplator, cu ocazia efectuarii unei ecografii tiroidiene, fara ca pacientul sa prezinte vreo simptomatologie. Ecografia tiroidiana este utila si pentru urmarirea ulterioara a nodulilor, deceland modificari de forma si structura.

In cele mai multe cazuri nodulii tiroidieni prezinta normofunctie. Dozarea hormonilor tiroidieni (TSH si FT4) poate depista in unele cazuri o hipertiroidiene, discutand-se in acest caz despre un adenom toxic tiroidian (atunci cand exista un nodul tiroidian unic) sau despre o gusa multinodulaara hipertiroidiazata (atunci cand exista multipli noduli tiroidieni). Atunci cand profilul hormonal evidentiaza o hipotiroidie, poate intra in discutie  existenta unei tiroidite Hashimoto.

nodul cald nodul rece
Scintigrafia tiroidiana se efectueaza in cazul depistarii unui nodul suspect ecografic, precizandu-se daca acesta este capabil sau nu sa capteze iodul (substanta de contrast). Astfel, exista noduli "calzi" (care capetaza iodul) si noduli "reci" (care nu capteaza iodul). Avand in vedere ca marea majoritate a nodulilor calzi sunt benigni, acestia trebuie doar urmariti periodic. In cazul nodulilor reci, 80-90% sunt benigni, restul de 10-20% putand fi maligni, necesitand investigatii suplimentare.


Elastografia tiroidiana este o metoda noua de diagosticare, care poate preciza daca un nodul tiroidian este benign sau malign.

Punctia aspirativa cu ac fin se efectueaza in cazul depistarii unui nodul tiroidian suspect ecografic.

Tratamentul nodulilor tiroidieni:
In general, tratamentul nodulilor tiroidieni nu se impune, deoarece in peste 90% din cazuri acestia sunt benigni si normofunctionali, fiind asimptomatici. Acesti noduli necesita doar urmarire ecografia periodica.
Insa, atunci cand nodulii tiroidieni sunt de mari dimensiuni, determinand o gusa compresiva sau inestetica, sau in cazul existentei unui cancer tiroidian se indica interventia chirurgicala.
In cazul existenei unui adenom toxic tiroidian se impune initierea tratamentului cu antitiroidiene de sinteza, pentru normalizarea functiei tiroidiene.

sursa foto: http://www.mythyroid.com/thyroidnodules.html
                    http://doctorrajput.com/thyroid-nodule-dr-rajput/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu