Pubertatea la fete

dezvoltare pubertara
Pubertatea este un proces biologic, desfasurat pe o perioada de 2-4 ani, ce determina maturizarea sexuala si dobandirea fertilitatii.
Declansarea acestei perioade se datoreaza maturizarii sistemului nervos si a axului hipotalamo-hipofizar-gondal, cu eliberarea pulsatila a hormonului eliberator de gonadotropine (GnRH), cu secretia de FSH si LH, ce vor determina dezvoltarea ovarelor si secretia de hormoni sexuali. De asemenea, zona reticulata a corticosuprarenalelor creste in dimensiuni, secretand hormoni androgeni.

Varsta declansarii pubertatii, la fete, este de aproximativ 9-13 ani. Insa exista numerosi factori care pot influenta debutul pubertatii: factori genetici, rasiali, socio-economici, geografici si nutritionali.

Primul semn caracteristic pubertatii este reprezentat de dezvoltarea sanilor (telarha), determinata de secretia de estrogeni, progesteron si prolactina. Apoi, are loc o crestere staturala importanta (determinata de secretia hormonilor sexuali, a hormonului de crestere si a IGF-1), asociata cu cresterea compozitiei tesutului adipos. Dupa cateva luni apare pilozitatea pubiana, iar dupa aproximativ 1-1,5 ani se instaleaza si pilozitatea axilara.

Prima menstruatie (menarha) apare dupa aproximativ 2-3 ani de la debutul pubertatii si se datoreaza maturarii foliculilor ovarieni. Primele ciclurile menstruale sunt adesea neregulate si anovulatorii.
Ulterior, organele genitale interne si externe se maturizeaza (cresterea volumului ovarian si uterin, dezvoltarea vaginului, a vulvei si a mucoasei uterine).
In aceasta perioada apare frecvent senzatia de teama si tulburarile de concentrare.
Cresterea secretiei de hormoni androgeni va determina aparitia dermatitelor seboreice si a mirosului specific de transpiratie.

Tanner si Marshall au diferentiat perioada pubertara la fete in 5 stadii:

sursa foto: http://www.parents.com/blogs/parents-news-now/2013/11/05/trends/puberty-coming-earlier-for-u-s-girls/
https://www.slideshare.net/tanyasusana/puberty-38747402

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu