Sindromul Zollinger Ellison (Gastrinomul)

gastrinom
Sindromul Zollinger Ellison, cunoscut si sub denumirea de gastrinom, reprezinta o afectiune caracterizata prin prezenta unor tumori multiple, localizate la nivelul pancreasului si duodenului, care secreta in exces gastrina. Boala este extrem de rara, afectand mai ales barbatii de varsta tanara (intre 20-50 de ani).
Hipersecretia de gastrina stimuleaza celulele producatoare de acid clorhidric de la nivelul mucoasei stomacului, secretand suc gastric in exces cu dezvoltarea ulcerului la nivelul tractului gastrointestinal.

Simptomele gastrinomului sunt asemanatoare cu cele ale ulcerului - apare durerea abdominala sau arsura stomacala, greturile, varsaturile si diareea. In cazuri severe, pot aparea complicatii ale ulcerului, cu sangerare sau perforarea mucoasei gastrice sau duodenale.
Nu in putine cazuri, gastrinomul se asociaza cu neoplazia endocrina multipla de tip I (MEN I).

Diagnosticul de sindrom Zollinger-Ellison se stabileste:
- pe baza tabloului clinic amintit anterior care se asociaza cu existenta antecedentelor familiale de neoplazie endocrina multipla de tip I;
- masurarea nivelului gastrinei in sange (care este in exces);
- identificarea leziunilor ulceroase prin endoscopia digestiva superioara si/sau ecografie endoscopica;
- identificarea localizarii gastrinoamelor cu ajutorul computer tomografiei sau a RMN-ului abdominal.

Tratamentul gastrinomului este reprezentat din preparate medicamentoase care scad aciditatea gastrica (inhibitorii de pompa de proton: Omeprazol, Lansoprazol, Pantoprazol etc.), de extirparea chirurgicala a tumorii secretante de gastrina, asociata cu chimioterapia (atunci cand exista metastaze). Prognosticul sindromului Zollinger-Ellison este unul bun, avand in vedere ca evolutia bolii este una lenta si tratamentul este eficient.

sursa foto: http://medlibes.com/entry/zollinger-ellison-syndrome

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu