Testul de supersie la dexametazona

test de supresie la dexametazonaTestul de supresie la dexametazona (testul de frenaj pe cortizol) se indica pacientilor care ridica suspiciunea clinica de hipercorticism si care prezinta nivele crescute ale cortizolului plasmatic si/sau urinar. Testul de frenaj are ca principiu administrarea unui glucocorticoid cu rol inhibitor asupra ACTH-ului si care nu se metabolizeaza urinar (Dexametazona 0,5 mg/tb). Testul de mica inhibitie cuprinde:

- Testul Bricaire (testul overight cu doza joasa)  - se recolteaza cortizolul bazal (ora 8:00) si se administreaza 1 mg de Dexametazona seara la ora 23:00. A doua zi dimineata se dozeaza cortizolul plasmatic post-dexametazona. Daca axul corticotrop nu este afectat, valoarea cortizolului dupa administrarea 1 mg de dexametazonei scade sub valoarea de 18 ng/ml (50 nmol/l). Atunci cand valoarea cortizolemiei postdexametazona nu scade sub 18 ng/ml se ia in discutie existenta unei secretii in exces de glucocorticoizi, putand fi afectate fie hipofiza, fie glanda suprarenala, fie secretia glucocorticoida este una paraneoplazica.

- Testul Liddle 2x2 - se recolteaza cortizolul bazal (ora  8:00) si se administreaza 2 mg de Dexametazona, timp de doua zile, a treia zi urmand sa se dozeze nivelul cortizolemiei postdexametazona.
Daca axul corticotrop este intact, nivelul cortizolului postdexametazona trebuie sa scada sub valoarea de 18 ng/ml (50 nmol/l). In caz contrar, se recomanda efectuarea testului de mare inhibitie. Acesta poate fi efectuat in doua variante:

Testul overnight cu doza inalta - se recolteaza cortizolul bazal si se administreaza 8 mg de Dexametazona in seara aceleiasi zile la ora 23:00, cu dozarea cortizolemiei a doua zi dimineata. Raspunsul normal consta in scaderea cortizolemiei postdexametazona cu mai mult de 50% fata de valoarea bazala.

Testul Liddle 2x8 - se recolteaza cortizolul bazal si se administreaza 8 mg de Dexametazona timp de 2 zile, cu dozarea cortizolemiei a treia zi dimineata. Raspunsul normal consta in scaderea cortizolemiei postdexametazona cu mai mult de 50% fata de valoarea bazala.

Daca cortizolemia post-administrare de dexametazona scade cu mai mult de 50% fata de valoarea bazala, cauza hipercorticismului este determinata de boala Cushing (tumora hipofizara secretanta de ACTH).
Daca cortizolemia nu scade, sau scade cu mai putin de 50%, hipercorticismul se datoreaza fie unui adenom suprarenalian, unui adenocarcinom suprarenalian, unei displazii nodulare suprarenale sau unei etiologii paraneoplazice.

sursa foto: http://www.emessalabs.com/?page=product&op=details&prdc_id=61

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu