Tiroidita cronica Riedl

tiroidita fibroasa riedl
Tiroidita cronica Riedl este o afectiune extrem de rara, caracterizata prin proliferarea tesutului conjunctiv cu invadarea capsulei si inlocuirea parenchimului functional. Boala poate aparea izolat sau se poate asociaza cu fibroza mediastinala, retroperitoneala, fibroza glandelor lacrimale si salivare, colangita sclerozanta etc.

Afectiunea este intalnita mai frecvent la sexul feminin, cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani.
Etiologia bolii este incomplet elucidata.

Cum se manifesta tiroidita cronica Riedl?
Cel mai frecvent, pacientii acuza o crestere difuza a glandei tiroide (bombarea regiunii cervicale anterioare), insotita de fenomene de compresiune de tipul disfagiei, disfoniei, dispneei, tusei seci etc.
La palpare, tiroida are o consistenta dura, lemnoasa, uneori cu sensibilitate dureroasa, aderanta la tesuturile invecinate si cu mobilitate scazuta. Ganglionii latero-cervicali sunt absenti. In marea majoritate a cazurilor, functia tiroidiana nu este perturbata, rar asociindu-se hipotiroidia.

Diagnosticul de tiroidita fibroasa Riedl se pune pe baza urmatoarelor explorari:
- biochimie: VSH-ul si alfa 2 globulinele usor crescute;
- ecografia tiroidiana: imagine hipoecogena si invazie extracapsulara;
- scintigrafia tiroidiana: evidentiaza zone necaptante;
- examenul anatomo-patologic (este singura examinare care exclude cancerul tiroidian): structura tiroidiana dezorganizata, cu fibroza extensiva invadand structurile invecinate alaturi de infiltrate limfo-plasmocitare si eozinofilie. Vasele sanguine apar obstruate de un proces de scleroza hialina. Uneori pot fi prezente depuneri de amiloid.

Tratamentul tiroiditei cronice Riedl este chirurgical (tiroidectomia totala sau subtotala). Se va continua obligatoriu terapia de substitutie tiroidiana (cu hormoni tiroidieni).

Evolutia bolii este variabila, procesul fibrozant poate fi autolimitant, sau boala poate progresa, cu comprimarea traheei, esofagului, nervilor recurenti etc. In peste 30% din cazuri se asociaza fibroza extratiroidiana.

sursa foto: http://www.mymed.ro/glanda-tiroida.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu