Tiroidita autoimuna (tiroidita Hashimoto)


tiroidita autoimuna
Tiroidita autoimuna, cunoscuta si sub denimirea de tiroidita Hashimoto, reprezinta un proces inflamator cronic la nivelul glandei tiroide, fiind mai frecvent intalnita la sexul feminin si asociindu-se adesea cu psoriazisul, vitiligo, poliartrita reumatoida, boala Addisonboala Basedow, lupusul eritematos, miastenia gravis, anemia Biermer etc.


Care este cauza aparitiei tiroiditei Hashimoto?
Sistemul imunitar ataca tesutul tiroidian pe care il percepe ca strain. Se produc astfel anticorpi indreptati impotriva tesutului tiroidian (anticorpi antitiroglobulina-ATG si anticorpi antitiroid-peroxidaza-ATPO), determinand un proces inflamator la nivelul glandei tiroide si afectand productia de hormoni tiroidieni. Intr-o prima etapa a bolii, reactioneaza anticorpii antitiroglobulina si creste usor ATPO-ul, apoi ATG scade si se mentine ATPO-ul crescut ani de zile.
Exista o predispozitie genetica in dezvoltarea bolii, respectiv purtatorii haplotipurilor HLA-DR5, HLA-B5, HLA-B8).

Cum se manifesta tiroidita Hashimoto?
Glanda tiroida incerca sa compenseze deficitul de hormoni tiroidieni, cauzat de procesul inflamator, prin cresterea in volum, aparand astfel gusa. In cele mai multe cazuri, gusa poate fi singura manifestare a bolii. Gusa este, de obicei, difuza, ferma, cu suprafata neteda sau micronodulara, putand determina tulburari de fonatie, deglutitie sau sensibilitate dureroasa la nivel cervical.
In general, tiroidita Hashimoto se asociaza cu hipotiroidie sau eutiroidie, doar in cazuri exceptionale cu hipertiroidie tranzitorie (hashitoxicoza).

Diagnosticul de tiroidita autoimuna se stabileste pe baza urmatoarelor examinari:
- anticorpii antitiroidieni (ATG, ATPO), care prezinta valori crescute;
- hormonii tiroidieni (FT4, FT3) si TSH-ul - nivelul aestora variind in functie de fazele bolii;
- VSH-ului si a gamaglobulinelor - in valori in general crescute;
- ecografia tiroidiana, care evidentiaza o marire difuza a glandei tiroide, o scadere a ecogenitatii acesteia, dezvoltarea unor septe fibroase si eventual tendinta de dezvoltare a nodulilor;
- Scintigrafia tiroidiana are un aspect heterogen, cuprinzand zone de normocaptare, hipocaptare sau absenta captarii;
- Biopsia tiroidiana obiectiveaza un infiltrat limfocitar accentuat si celule Hurtle.

Managementul bolii:
- tratamentul medicamentos se face cu hormoni tiroidieni substitutivi, care determina scaderea TSH-ului, cu scaderea in volum a gusii si cu normalizarea functiei tiroidiene;
- tratamentul chirurgical se recomanda atunci cand terapia medicamentoasa este nonresponsiva, in formele atipice de boala sau in cazul gusilor voluminoase compresive.

sursa foto: http://www.nardininaturopathictoronto.com/hashimotos-thyroiditis-treatments/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu