Tiroidita autoimuna Hashimoto


tiroidita autoimuna
Tiroidita Hashimoto este o afectiune autoimuna, intalnita la 0,5-5% din populatie, fiind mai frecventa la sexul feminin si asociindu-se adesea cu psoriazisul, vitiligo, poliartrita reumatoida, boala Addisonboala Basedow, lupusul eritematos, miastenia gravis, anemia Biermer etc.


Care este cauza aparitiei tiroiditei Hashimoto?
Sistemul imunitar ataca tesutul tiroidian pe care il percepe ca strain. Se produc astfel anticorpi indreptati impotriva tesutului tiroidian (anticorpi antitiroglobulina-ATG, anticorpi antitiroid-peroxidaza-ATPO si anticorpi anti-receptor TSH-TRAb), determinand un proces inflamator la nivelul glandei tiroide si afectand productia de hormoni tiroidieni. In prima faza a bolii reactioneaza anticorpii antitiroglobulina si creste usor ATPO-ul, apoi ATG scade si se mentine ATPO-ul crescut ani de zile.
Exista o predispozitie genetica in dezvoltarea bolii (purtatorii haplotipului HLA-DR5, HLA-B5, HLA-B8).

Cum se manifesta tiroidita Hashimoto?
Glanda tiroida incerca sa compenseze deficitul de hormoni, cauzat de procesul inflamator, prin cresterea in volum, aparand astfel gusa. In cele mai multe cazuri, gusa poate fi singura manifestare a bolii. Gusa este, de obicei, difuza, ferma, cu suprafata neteda sau micronodulara, putand determina tulburari de fonatie, deglutitie sau sensibilitate dureroasa la nivel cervical.
In general, tiroidita Hashimoto se asociaza cu hipotiroidie sau eutiroidie, doar in cazuri exceptionale cu hipertiroidie tranzitorie.

Diagnosticul de tiroidita autoimuna se stabileste pe baza urmatoarelor examinari:
- Examinarile de laborator evidentiaza nivele crescute ale anticorpilor antitiroidieni (ATG, ATPO);
- Nivelul hormonilor tiroidieni si al TSH-ului, in general, este in limite normale;
- Procesul inflamator se evidentiaza prin cresterea VSH-ului si a gamaglobulinelor;
- ecografia tiroidiana evidentiaza o marire difuza a glandei tiroide, o scadere a ecogenitatii acesteia, dezvoltarea unor septe fibroase si eventual tendinta de dezvoltare a nodulilor;
- Scintigrafia tiroidiana are un aspect heterogen, cuprinzand zone de normocaptare, hipocaptare sau absenta captarii;
- Biopsia tiroidiana obiectiveaza un infiltrat limfocitar accentuat si celule Hurtle.

Managementul bolii:
- tratamentul medicamentos se face cu hormoni tiroidieni substitutivi, care determina scaderea TSH-ului, cu scaderea in volum a gusii si cu normalizarea functiei tiroidiene;
- tratamentul chirurgical se recomanda atunci cand terapia medicamentoasa este nonresponsiva, in formele atipice de boala sau in cazul gusilor voluminoase compresive.

sursa foto: http://www.nardininaturopathictoronto.com/hashimotos-thyroiditis-treatments/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu