Tiroidita subacuta de Quervain

tiroidita de quervain
Tiroidita subacuta, cunoscuta si sub denumirea de tiroidita de Quervain sau tiroidita granulomatoasa, reprezinta inflamatia glandei tiroide, precedata de obicei de infectii virale al cailor respiratorii superioare (cu virusul gripal, urlian, Coxsackie, adenovirusuri etc).
Afectiunea este mai frecventa la sexul feminin si la cei care prezinta antigenul HLA-BW35.

Tiroidita subacuta are un debut lent progresiv, manifestandu-se prin durere la nivelul tiroidei, cu iradiere adesea spre ureche si mandibula, cu accentuare la tuse, deglutitie sau miscarile capului. In cele mai multe cazuri, durerea tiroidiana este confundata cu faringita, motiv pentru care pacientii nu se adreseaza medicului endocrinolog, soldandu-se cu consecinte tardive de tipul hipotiroidismului sau a nodulilor tiroidieni. De asemenea, se constata marirea glandei tiroidiei, cresterea consistentei acesteia si aparitia adenopatiiilor inflamatorii latero-cervicale. Tabloul clinic al tiroiditei de Quervain se completeaza cu febra, mialgii si artralgii. Functia tiroidiana este intotdeauna afectata - initial apare un hipertiroidism tranzitor, urmat de aparitia hipotiroidismului.

Diagnosticul de tiroidita granulomatoasa se stabileste:
- pe baza manifestarilor clinice expuse anterior;
- pe baza probelor de laborator care evidentiaza o crestere marcata a VSH-ului, leucocitele fiind in limite normale sau usor crescute;
- anticorpii antivirali sunt crescuti;
- profilul hormonal evidentiaza initial valori crescute ale hormonilor tiroidieni (consecinta a ruperii foliculilor tirodieni, cu eliberarea compusilor iodati in circulatie), apoi valorile acestora scad;
- uneori anticorpii anti-tireoglobulina pot creste tranzitor;
- scintigrafia tiroidiana evidentiaza zone necaptante, datorate inflamatiei;
- ecografia tiroidiana deceleaza cresterea in volum a glandei tiroide, cu un aspect hipoecogen al parenchimului;
- punctia tiroidiana stabilese diagnosticul, examenul citologic evidentiind celule gigante multinucleate, histiocite, limfocite si macrofage.

Tratamentul afectiunii consta in administrarea antiinflamatoarelor steroidiene (pentru o perioada de 4-6 saptamani), asociata cu administrarea antiinflamatoarele nesteroidineie - timp de minim 10-14 zile.
In etapa hipertiroidiana a bolii se recomanda tratament cu betablocante, iar in faza hipotiroidiana se instituie tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni, pana la normalizarea functiei tiroidiene.

sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Multinucleate_giant_cell_in_subacute_thyroiditis.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu