Intoxicatia cu vitamina D

intxicatia cu vitamina d
Intoxicatia cu vitamina D (calciferol) se datoreaza ingerarii unei cantitati crescute de vitamina D (peste 70000 UI/zi), in mod normal, doza zilnica recomandata pentru un adult tanar sanatos fiind de 400 UI/zi.
Avand in vedere ca alimentele au un continut scazut de vitamina D, nu intra in discutie o supradozare prin dieta.
Cercetari in domeniu au inregistrat o frecventa crescuta a supradozarii cu calciferol in cazul existentei hiperparatiroidismului primar, a tuberculozei, a sarcoidozei sau a limfoamelor.

Manifestarile clinice ale hipervitaminozei D sunt reprezentate de scaderea apetitului, varsaturi (in absenta unei infectii digestive sau a refluxului gastroduodenal), constipatie, astenie, hipotonie (manifestata mai ales la copii), iritabilitate, poliurie si polidipsie.
Complicatia imediata a hipervitaminozei D este reprezentata de hipercalcemie, ce va determina aparitia slabiciunii musculare, demineralizarii osoase, hipertensiunii arteriale, litiazei sau nefrocalcinozei renale.

Diagnosticul intoxicatiei cu vitamina D se stabileste pe baza evidentierii hipercalcemiei, hipercalciuriei, hiperfosfatemiei, hiperfosfaturiei, cresterii 1, 25 dihidroxivitaminei D si a 25 hidroxivitaminei D, scaderii fosfatazei alcaline si a parathormonului. Ecografia abdominala evidentiaza prezenta calculilor renali sau a nefrocalcinozei, iar examinarile radiologice deceleaza modificari ale sistemului osos.

Tratamentul afectiunii este reprezentat de intreruperea prompta a vitaminei D si introducerea unei diete cu continut scazut de calciu, in asociere cu tratamentul glucocorticoid.

sursa foto: http://stevenvasilevmd.com/cancer-supplements/vitamin-d-higher-levels-improve-cancer-prognosis/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu