Tratamentul hipotiroidismului

hormoni tiroidieni
Tratamentul hipotiroidismului, indiferent de forma acestuia (primar sau secundar) se realizeaza cu hormoni tiroidieni sintetici: L-tiroxina (L-thyroxin, Euthyrox) sau preparate combinate ce contin T4 si T3 (Novothyral).

Tratamentul substitutiv hormonal se administreaza pe tot parcursul vietii, zilnic, dimineata, cu 30 de minute inainte de micul dejun, doza zilnica recomandata fiind cuprinsa intre 1,6 si 1,8 µg/kgc/zi.


Initierea terapiei se face in doza mica, mai ales in cazul pacientilor varstnici sau cu boala coronariana, fiind necesara cresterea progresiva a dozei la 1-2 saptamani.
Tot in cazul varstnicilor sau a pacientilor cu patologie coronariana, se pot asocia blocante de calciu sau betablocante, din cauza riscului de palpitatii aparut in urma tratamentului substitutuiv hormonal.
                 
Efectele adverse ale tiroxine sunt reprezentate de: tremuraturi, palpitatii, dureri precordiale (ce impun scaderea dozei preparatului sau o intrerupere de scurta durata a acestuia), hipertiroidism iatrogen (prin supradozaj) si rar, pseudotumor cerebri (mai ales in cazul copiilor cu hipotiroidism).

Efectul tratamentului cu tiroxina poate fi diminuat in cazul asocierii unor afectiuni de tipul anemiei pernicioase, rezectiei gastrice, by-pass-ului jejuno-ileal, bolii celiace, gastritei atrofice sau in cazul consumului unor medicamente (saruri de calciu, hidroxid de aluminiu, colestiramina, omeprazol, sucralfat).
In cazul utilizarii concomitente a tratamentului cu rifampicina, fenobarbital, carbamazepina, sertralina sau hormoni estrogeni, efectul hormonilor tiroidieni poate fi exacerbat.

Monitorizarea pacientilor, dupa initierea tratamentului, se efectueaza la 6-8 saptamani, prin evaluarea nivelului TSH-ului (in cazul hipotiroidismului primar) si a nivelului FT4 (in cazul hipotiroidismului secundar), apoi la 6 luni, fiind necesara uneori reajustarea dozei.

 Eficacitatea tratamentului este evaluata in functie de criteriile clinice si de laborator:
            - normalizarea tensiunii arteriale si a pulsului;
            - reducerea infiltratiei mixedematoase;
            - ameliorarea hipercolesterolemiei;
            - ameliorarea aspectului ECG;
            - restabilirea nivelului FT4 si a TSH-ului.

 sursa foto: http://www.4bestdietpills.com/weight-loss-and-thyroxine/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu