Tiroidita postiradiere

tiroida dupa radiatii
Tiroidita postiradiere este o forma de tiroidita acuta, dureroasa, secundara tratamentului cu iod radioactiv (utilizat in managementul hipertiroidismului) sau radioterapiei pentru cancerele de cap, gat sau limfom, determinand distructia tesutului tiroidian. 
Boala afecteazã aproximativ 1% din pacientii tratati cu iod radioactiv pentru boala Basedow Graves (la 1-2 saptamani de la procedura terapeutica).

Manifestarile clinice sunt reprezentate de gusa dureroasa sau sensibilitate in zona cervicala anterioara si exacerbarea hipertiroidiei.

Managementul terapeutic consta in admnistrarea de antiinflamatorii nesteroidiene in asociere cu corticoterapia (in doza de 40-60 mg/zi, ulterior cu scaderea progresivã a dozelor) si cu betablocante.

Afectiunea evolueaza, in general, cu fibrozarea tiroidei, intr-un interval de 6-18 saptamani.

sursa foto: http://www.pathologyoutlines.com/imgau/thyroid/ThyroidRadiationBychkov5-24.jpg
Oana Pinzariu
Oana Pinzariu

Medic specialist endocrinolog, competenta ecografie endocrina. Doctorand si asistent universitar - Disciplina Endocrinologie, Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca. Absolventa a Universitatii de Medicina si Faramacie "Iuliu Hatieganu" Cluj Napoca. Vezi detalii...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu