Hiperparatiroidismul tertiar

Hiperparatiroidismul tertiar reprezinta hipersecretia excesiva de parathormon (PTH) asociata cu hipercalcemia, datorata transformarii adenomatoase a hiperplaziei glandelor paratiroide.
Cel mai frecvent, afectiunea apare pe fondul unui hiperparatiroidism secundar cu evolutie indelungata, in contextul insuficientei renale cronice. In peste 30% din cazuri, hipersecretia de parathormon persista si dupa remiterea insuficientei renale prin transplant renal.
De asemenea, evolutia indelungata a hiperparatiroidismului secundar malabsorbtiilor gastrointestinale prelungite si deficitului de vitamina D (implicate in producerea hipocalcemiei) pot conduce la hiperparatiroidism tertiar.

Manifestarile bolii sunt similare celor din hiperparatiroidismul primar si secundar, incluzand oboseala musculara, durerile osoase, scaderea densitatii mineralizarii osoase (osteoporoza), fracturile, pruritul, litiaza renala, ulcerul peptic, pancreatita, calcificarile vasculare si ale tesuturilor moi. Pot aparea, de asemenea, manifestari psihiatrice.
Modificarile biochimice si hormonale specifice bolii sunt reprezentate de hipercalcemie, hiperfosforemie, asociate cu un nivel inalt al parathormonului.

Tratamentul afectiunii consta in extirparea paratiroidelor transformate adenomatos, avand ca scop normalizarea hipercalcemiei. Interventia chirurgicala se indica in urmatoarele situatii:
  • hipercalcemie severa (calciu seric > 11,5 sau 12 mg/dl);
  • hipercalcemie persistenta (calciu seric > 10,2 mg/dl) dupa 3 luni - 1 an dupa interventia chirurgicala;
  • osteoporoza severa;
  • dureri osoase sau fracturi patologice;
  • astenie;
  • prurit;
  • ulcer peptic;
  • manifestari psihiatrice;
  • antecedente de litiaza renala.
Evolutia postoperatorie se coreleaza cu o crestere semnificativa a supravietuirii pacientilor si cu o  imbunatatire a calitatii vietii.
Tratamentul medicamentos cu calcimimetice (cinacalcet) reprezinta o alternativa in cazul pacientilor la care interventia chirurgicala nu poate fi efectuata.

sursa foto: https://openi.nlm.nih.gov/detailedresult.php?img=PMC3813706_rjt03404&req=4
http://boneandspine.com/tertiary-hyperparathyroidism-presentation-and-treatment/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu