Tiroidita postpartum

tiroidita limfocitara subacuta
Tiroidita postpartum (tiroidita subacuta limfocitara) este o afectiune autoimuna, cu caracter tranzitor, ce afecteaza 5-10% dintre femeile care au avut o nastere sau un avort in ultimele 12 luni. Afectiunea este de trei ori mai frecventa in cazul femeilor cunoscute cu diabet zaharat tip 1. In plus, pozitivarea anticorpilor antitiroidieni inainte de sarcina creste riscul aparitiei tiroiditei postpartum de 38 pana la 52%. 

In general, evolutia bolii este una bifazica, debutand cu un hipertiroidism tranzitor, ce este urmat de un hipotiroidism. Aparitia izolata a hipertiroidismului sau a hipotiroidismului nu este insa exclusa. Hipertiroidismul apare la aproximativ 1-6 luni postpartum, avand o durata de 2-3 luni. Manifestarile acestuia sunt reprezentate de oboseala marcata, iritabilitate, palpitatii, scadere ponderala ce contrasteaza cu un apetit crescut. Hipotiroidismul apare la 4-8 luni postpartum, remitand spontan in aproximativ 4-6 luni. Pacientele cu hipotiroidism pot fi asimptomatice sau pot acuza mialgii, artralgii, fatigabilitate, constipatie, pierderea capacitatii de concentrare, crestere ponderala si depresie, putand fi confundata cu depresia postpartum. 

Diagnosticul de tiroidita postpartum se stabileste pe baza pozitivarii anticorpilor anti-tiroidieni (80% din cazuri) si a radioiodocaptarii scazute. Profilul hormonal pe linie tiroidiana deceleaza fazele bolii (hiper- sau hipotiroidism). 

Afectiunea trebuie diferentiata de o boala Basedow Graves, care poate recidiva postpartum (radioiodocaptare crescuta) sau de o hipofizita limfocitara.

Managementul terapeutic al tiroiditei postpartum consta in administrare de betablocante pentru ameliorarea manifestarilor hipertiroidismului, antitiroidienele de sinteza nefiind necesare. Pentru faza hipotiroidiana se recomanda tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni.

Evolutia bolii este una favorabila, cu remiterea manifestarilor in 80% din cazuri. In 20% din cazuri, pacientii manifesta un hipotiroidism permanent. In plus, riscul de recurenta a bolii creste cu 25-70% la o sarcina viitoare.

sursa foto: https://blog.pregistry.com/postpartum-thyroiditis/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu