Sindromul insulinic autoimun

Sindromul insulinic autoimun (boala Hirata) este o afectiune extrem de rara, caracterizata prin episoade de hipoglicemie determinate de prezenta unui titru inalt de anticorpi antiinsulinici. Astfel, sindromul insulinic autoimun este o forma de hipoglicemie mediata imun declansata de anumiti trigeri (infectii virale, medicamente etc.) pe fondul unei predispozitii genetice. 

Afectiunea se asociaza cu alte patologii autoimune, precum artrita reumatoida, boala Basedow Graves, precum si cu haplotipul HLA DR4. 

Mecanismul hipoglicemiei este inca incomplet neelucidat, insa interactiunea gruparii sulfhidril cu legatura disulfidica a moleculei de insulina pare a juca un rol important in patogeneza bolii. Astfel, pana in prezent au fost raportate multiple preparate care pot determina hipoglicemie prin acest mecanism, precum metimazolul, procainamida, imipenemul, captoprilul, hidralazina, D-penicilamina si acidul alfa lipoic. 

Diagnosticul de sindrom insulinic autoimun se stabileste pe baza episoadelor hipoglicemice spontane, asociate cu pozitivarea anticorpilor antiinsulinici, fara un istoric de tratament cu insulina exogena. Profilul hormonal detecteaza un nivel inalt al insulinei (de obicei peste 100 mUI/l) si al peptidului C.

Tratamenul afectiunii consta intr-un regim alimentar format din mai multe mese pe zi si evitarea preparatelor medicamentoase continand grupari sulfhidril. Tratamentul cu steroizi poate fi folosit la pacientii cu hipoglicemie rezistenta. 


Referinte: 
1. Cappellani D, Macchia E, Falorni A, Marchetti P. Insulin Autoimmune Syndrome (Hirata Disease): A Comprehensive Review Fifty Years After Its First Description. Diabetes Metab Syndr Obes. 2020;13:963-978. Published 2020 Apr 1. doi:10.2147/DMSO.S219438
2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214624515300058
sursa foto: https://pixabay.com/photos/diabetes-blood-sugar-diabetic-528678/

2 comentarii:

  1. Am fost de curand diagnosticata cu acest sindrom, impreuna cu Morbus Basedow. Regimul alimentar nu mai fumctioneaza deja. Iau Tiamazol pt glanda dar pentru Hipoglicemie nu stie nimeni. Singurul raspuns pe care il primesc este ca nu se stie prea multe despre aceasta boala.

    RăspundețiȘtergere