Tratamentul cu bifosfonati in osteoporoza
Bifosfonatii fac parte din categoria agentilor antiresorbtivi utilizati in tratamentul osteoporozei, fiind din punct de vedere biochimic analogi sintetici de pirofosfat, cu rol in cresterea rezistentei minerale osoase si in scaderea riscului de fractura vertebrala si non-vertebrala.
Actiunile acestora la nivel osos se datoreaza actiunii inhibitorii asupra activitatii osteoclastelor (de resorbtie osoasa) si inducerii apoptozei acestora (mortii celulare programate).
Indicatiile tratamentului cu bifosfonati sunt reprezentate de:
- fracturi de fragilitate;
- o valoare a scorului T mai mic de -2,5 DS evidentiat la examinarea osteodensitometrica (DXA) si/sau prezenta unui risc inalt de fractura;
- paciente aflate in perioada de postmenopauza care prezinta risc de fractura;
- osteoporoza corticodependenta;
- osteoporoza la barbati.
Contraindicatiile tratamentului sunt reprezentate de prezenta varicelor esofagiene, a refluxului gastro-esofagian sever, a carentei de vitamina D (25-hidroxi-vitamina D < 30 ng/ml) si a unui clearance-ului creatininic < 30 ml/min.
Reactiile adverse specifice clasei terapeutice sunt reprezentate, in special, de manifestari digestive (esofagita de reflux, ulcer esofagian, pirozis, sindrom dispeptic), durere osoasa si musculara de scurta durata, osteonecroza de mandibula, fracturi atipice, febra, sindrom pseudogripal. In cazul intolerantei digestive, se opteaza pentru administrarea intravenoasa a agentilor antiresorbtivi.
Administrarea bifosfonatilor se face dimineata, inainte de micul dejun, cu un pahar de apa plata (de minim 120 ml), cu evitarea clinstatismului cel putin 30 minute dupa administrare, pentru evitarea iritatiei esofagiene.
Se recomada ca durata tratamenului sa nu depaseasca 5 ani (din cauza riscului de fractura femurala sau subtrohanteriana), exceptand cazul pacientilor care prezinta un scor T mai mic de -2,5 DS la nivelul soldului pe examinarea DXA sau cu istoric de fractura vertebrala si un scor mai mic de -2 DS.
Monitorizarea in dinamica, sub tratament, se efectueza la o luna (pentru evaluarea tolerantei la preparat), apoi la 3 si 6 luni se dozeaza markerii de remodelare osoasa (telopeptidul carboxierminal, beta-CrossLaps-ul si osteocalcina), iar la un an se evalueaza densitatea minerala osoasa prin examinare DXA.
Preparatele din categoria bifosfonatilor sunt reprezentati de:
- alendronat (Fosavance, Fosamax) 70 mg/saptamana, cu administrare orala;
- risedronat (Actonel) 75 mg/zi, 2 zile/luna sau 35 mg/saptamana, cu administrare orala;
- ibandronat (Bonviva) 150 mg/luna cu administrare orala sau 3 mg la 3 luni cu administrare intravenoasa;
- zoledronat (Aclasta) 5 mg/an, cu administrare intravenoasa;
- etidronat (Didronel);
- pamidronat;
- clodronat.
sursa foto: http://www.natap.org/2009/HIV/042009_14.htm
bifosfonati,
bifosfonati ce sunt,
bifosfonati denumiri comerciale,
bifosfonati osteonecroza mandibula,
bifosfonati osteoporoza,
bifosfonati pret,
bifosfonati prospect,
tratament osteoporoza,
tratamente
S-ar putea sa te intereseze si
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Despre mine
Asist. Univ. Dr. OANA STANOIU-PINZARIU - Medic specialist endocrinolog. Doctor in Stiinte Medicale. Asistent universitar - Disciplina Endocrinologie - Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca. Secretar al Societatii Romane de Endocrinologie.. Vezi detalii...
Postari populare
Postari recente
recentposts
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu