RMN-ul hipofizar - aspect normal si patologic

rezonanta magnetica nucleara


Rezonanta magnetica nucleara (RMN) centrata pe zona hipotalamo-hipofizara este investigatia imagistica de electie care se recomanda in cazul suspicionarii unei leziunii a glandei pituitare. RMN-ul hipofizar poate fi nativ sau cu substanta de contrast (gadoliniu). In primul caz, hipofiza apare cu semnal omogen, izointens (gri), iar in cazul administrarii substantei de contrast, hipofiza are semnal hiperintens (alb).


Investigatia evidentiaza glanda hipofiza, cu tija pituitara si structurile de vecinatate (chiasma optica, cisterna supraselara, sinusul sfenoidal si sinusul cavernos) si permite evaluarea intraoperatorie/postoperatorie sau realizarea biopsiei hipofizare.

Aspect RMN hipotalamo-hipofizar normal:
Sectiune sagitala T1 precontrast - glanda pituitara de aspect normal: adenofipofiza izointensa, neurohipofiza hiperintensa


Sectiune coronara T1 precontrast: se evidentiaza zona infundibulara, chiasma optica si sinusul cavernos

Aspect RMN in adenomul hipofizar:
- hipofiza apare marita in volum, cu evidentierea unei formatiuni hipointense (negre) - microadenom hipofizar (formatiune tumorala < 10 mm) sau cu invazia tesuturilor adiacente - devierea tijei hipofizare, comprimarea chiasmei optice, invazia sinusului cavernos sau sfenoidal In cazul prezentei macroadenomului hipofizar (formatiune tumorala > 10 mm), pot exista defecte de captare a substantei de contrast, atunci cand exista zone de necroza sau zone chistice in interiorul formatiunii tumorale.
microadenom hipofizar
Aspect RMN de microadenom hipofizar, respectiv macroadenom hipofizar

Aspectul RMN in hipofizita:
- glanda hipofiza apare marita de volum, cu semnal hiperintens dupa administrarea substantei de contrast; tija pituirara este ingrosata si situata in pozitie mediana.
Aspect RMN de hipofizita

Aspect RMN in craniofaringiom:
 - se evidentiaza formatiuni chistice si calcificari la nivel selar sau supraselar, uneori cu aspect "in coaja de ou".
Aspect RMN de craniofaringiom

Aspect RMN in empty sella:
- se evidentiaza largirea seii turcesti si comprimarea hipofizei, cu impingerea acesteia spre peretele inferior al fosei pituitare si cu devierea tijei.
Aspect RMN de empty sella

Aspect RMN in abcesul hipofizar:
- la nivelul fosei pituitare se evidentiaza o formatiune de mari dimensiuni, hipointensa, cu tesut hipofizar sanatos in periferie, ce apare hiperintens dupa administrarea substantei de contrast ("inel hiperintens").
Aspect RMN de abces hipofizar

Aspect RMN in apoplexia pituitara:
- se evidentiaza o formatiune de mari dimensiuni la nivelul seii turcesti, cu extindere spre regiunea supraselara, cu semnal central hiperintens, prin prezenta hemoragiei la nivel pituitar.
apoplexie pituitara
Aspet RMN de apoplexie pituitara

Aspect RMN in metastazele hipofizare:
- se evidentiaza formatiuni hipofizare ce se acompaniaza cu distrugerea structurii osoase a seii turcesti,
Aspect RMN de metastaze hipofizare

Apect RMN in chistul Rathke:
- Chistul Rathke se vizualizeaza ca o formatiune rotunda, bine delimitata cu localizare intraselara sau supraselara, izointensa, care nu capteaza substanta de contrast.
Aspect RMN de chist Rathke

sursa foto: 
http://www.thebarrow.org/Education_And_Resources/Barrow_Quarterly/205279
http://www.endocrine-abstracts.org/ea/0029/ea0029p369.htm
http://www.diagnologic.com/en/radiology-case-key-images/pituitary-macroadenoma-supratentorial-peri-cerebral-spaces-cerebral-hemispheres-pituitary-gland-and-parasellar-region-2210.html
http://www.radiologyassistant.nl/en/p4befacb3e4691/cerebral-venous-thrombosis.html
http://radiopaedia.org/articles/rathke-cleft-cyst
http://www.consultantlive.com/photoclinic/lymphocytic-hypophysitis
http://www.mayfieldclinic.com/PE-Pit.htm#.VHCVQfmSwY0
http://mindysmriproceduresblog.blogspot.ro/2010/10/pituitary-microadenomas-mri.htmlhttp://radiopaedia.org/articles/pituitary-metastasis
http://www.clinica-promed.ro/rmn-la-centrul-de-imagistica-medicala-promed-system-targoviste.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu