Testul hipoglicemiei indusa de insulina

insulina
Testul hipoglicemiei indusa de insulina se efectueaza pentru a evalua secretia hormonului de crestere (GH), atunci cand se suspicioneaza un nanism hipofizar sau o insuficienta hipofizara.

Pentru efectuarea procedurii, se injecteaza intravenos 0,10-0,15 UI/kgc insulina rapida, cu dozarea glicemiei si a GH-ului in minutele -30, 0, 30, 60, 90 si 120.
Administrarea de insulina provoaca pacientului hipoglicemie manifesta, tesul fiind concludent daca nivelul glicemiei scade sub nivelul de 40 mg/dl.
Se evalueaza nivelul hormonului de crestere - in mod normal  nivelul GH-ului, dupa stimulare cu insulina la 60 de minute, trebuie sa creasca peste valoarea de 10 ng/ml.
In cazul in care nivelul GH-ului este sub 7 ng/ml, se stabileste diagosticul de insuficienta hipofizara somatotropa.

In cazul in care pacientul manifesta hipoglicemie severa, se administreaza glucoza 33% - 20-40 ml intravenos.

Pe langa evaluarea secretiei hormonului de crestere, testul hipoglicemiei indusa de insulina poate evalua existenta unui posibil deficit corticotrop central, prin evaluarea nivelului cortizolului, dupa 30 de minute de la momentul administrarii insulinei. O valoare a cortizolului stimulat sub pragul de 18-20 mcg/dl certifica existenta unei insuficiente corticotrope centrale.

sursa foto: http://www.geekpro.es/ciencia/2011/11/insulina-en-forma-de-pastilla-mucho-mas-cerca-de-lo-que-crees/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu