
In marea majoritate a cazurilor, criptorhidia este diagnosticata inca de la nastere, in cursul primelor examinari pediatrice.
La inspectie, se observa un scrot nedezvoltat, cu o consistenta mai moale sau dezvoltat asimetric (in caz de criptorhidie unilaterala), iar testiculul/testiculele nu se simt la palpare.
Investigatiile in criptorhidie:
Profilul hormonal (testosteron, FSH, LH sunt in limite normale, cu exceptia anorhidiei (lipsa congenitala a testiculelor)
Examinarile imagistice (ecografia, rezonanta magnetica, computer tomografia) vor evidentia prezenta gonadei masculine cu localizare ectopica.
Care sunt factorii de risc ai criptorhidiei?
Pacientii cu criptorhidie netratata pana la varsta de 3-5 ani vor suferi leziuni ale celulelor sexuale cu dezvoltarea infertilitatii. De asemenea, s-a constata ca pacientii cu testicul necoborat au risc de 40 de ori mai mare de a manifesta cancer testicular decat populatia neafectata. Mai rar, apare torsiunea cordonului spermatic.
Care este tratamentul criptorhidiei?
- initial se instituie tratament cu HCG (gonadotropina corionica umana) timp de aproximativ 8 saptamani sau tratament cu gonadoliberina pentru 4 saptmani;
- in caz de esec al tratamentului medicamentos, se recurge la orhidopexie (interventia chirugicala de coborare a testiculului in scrot). Tratamentul trebuie initiat cat mai precoce (ideal sub varsta de 2 ani pentru a preveni aparitia complicatiilor).
sursa foto: http://www.healthwise.org/
Buna seara am și eu un băiețel de 13 luni Și de câteva zile am observat ca nu ai coboară testiculele !poate mi se pare dar asta e impresie mea!
RăspundețiȘtergereBuna seara!
RăspundețiȘtergereFaceti intr-o prima etapa o evaluare pediatrica pentru a certifica prezenta sau nu a testiculelor in scrot. Ulterior, daca se confirma lipsa acestora in scrot, se va face o evaluare endocrinologica si/sau chirurgicala.