Osteoporoza - boala caracterizata prin cresterea fragilitatii osoase- poate fi prevenita din timp, atunci cand sunt cunoscuti factorii care determina aparitia acesteia.
Osteoporoza este determianta de factorii de risc clasificati sub acronimul englezesc ACCES astfel:
A (alcochol use) - consumul de alcool;
C (corticosteroid use) - consumul de corticoizi;
C (calciu low) - aportul scazut de calciu, mai ales in perioada copilariei si a adolescentei. Dupa menopauza, deficitul de estrogeni determina o absorbtie deficitara a calciului la nivelul intestinului. De asemenea, deficitul de vitamina D (prin expunerea redusa la ultraviolete a varstnicilor) determina scaderea absorbtiei de calciu;
E (estrogen low) - deficitul de estrogeni este un factor determinant in instalarea osteoporozei. Sunt predispune la a dezvolta boala femeile care au avut perioada reproductiva scurta (cu instalarea menstruatiei dupa 18 ani si a menopauzei inainte de 40-45 de ani);
S (Smoking) - fumatul;
S (Sedentary lifestyle) - sedentarismul. Un efort fizic scazut sau imobilizarea prelungita favorizeaza scaderea mineralizarii osoase, ce determina cresterea riscului de fractura.
Alti factori implicati in aparitia osteoporozei sunt cei genetici (prezenta unei fracturi de sold la mama dubleaza riscul de aparitie a fracturii de sold la fiica) si constitutionali (o greutate corporala scazuta, cu o valoarea a IMC-ului < 19 kg/m patrat).
sursa foto: http://nursingmnemonics.blogspot.ro/2012/06/osteoporosis-risk-factors.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu