Nebido prospect - solutie injectabila

testosteron injectabil
Tratamentul cu Nebido (undecanoat de testosteron) se recomanda ca terapie de substitutie in hipogonadismul masculin (hiper- sau hipogonadotrop) dupa confirmarea deficitului de testosteron, in urma examinarii clinice si a profilului hormonal.

Administrarea preparatului se face la interval de 10-14 saptamani, intramuscular lent, cu evitarea injectarii intravasculare.

Inainte de initierea preparatului trebuie efectuata o examinare clinica amanuntita (prin tuseu rectal si dozarea nivelului de PSA) pentru a exclude un posibil cancer de prostata.

In cazul pacientilor cu cancer, cu risc de hipercalcemie (datorata metastazelor osoase), tratamentul cu testosteron trebuie facut cu prudenta, cu monitorizarea periodica a nivelului calcemiei serice.

In cazul asocierii insuficientei hepatice, renale sau cardiace tratamentul cu Nebido poate determina complicatii severe manifestate prin edeme, asociate sau nu cu insuficienta cardiaca congestiva (in acest caz terapia androgenica trebuie oprita imediat).

De asemenea, tratamentul cu testosteron trebuie folosit cu precautie la pacientii cu epilepsie sau migrena (simptomatologia acestora putandu-se agrava).

Aparitia iritabilitatii, a cresterii in greutate, a erectiilor prelungite sau frecvente indica un supradozaj de androgeni, fiind necesara reajustarea dozei.

Cea mai frecventa reactie adversa a tratamentului cu Nebido este durerea la locul injectarii (10%). Alte reactii adverse posibile sunt: diareea, cefaleea, hipersudoratia, artralgiile, durerile testiculare, tulburarile prostatice, acneea, alopecia, pruritul, ginecomastia, sindromul de apnee de somn, crampele musculare, cresterea in greutate, dezechilibrele electrolitice, iritabilitatea sau depresia.

In ceea ce priveste interactiunea cu alte medicamente, s-a constat ca tratamentul cu testosteron si a derivatilor sai creste activitatea anticoagulantelor orale. De asemenea, administrarea concomitenta a testosteronului cu glucocorticoizi sau ACTH pot determina formarea edemelor.

sursa foto: http://www.nebido.com/en/hcp/product-information/nebido/index.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu