Obezitatea androida versus obezitatea ginoida

obezitate ginoida

Obezitatea androida sau abdominala (in forma de mar) este definita ca circumferinta abdominala > 102 cm pentru sexul masculin si > 88 cm pentru sexul feminin. Aceasta poate fi localizata si la nivel cervical sau interscapulovertebral (intalnita in cazul pacientilor cu hipercorticism). Obezitatea abdominala reprezinta un factor de risc pentru aparitia bolilor cardio-vasculare (dezvoltarea aterosclerozei, a disfunctiei endoteliale, a trombozelor - prin deficit de fibrinoliza), diabetului zaharat, hiperuricemiei, dislipidemiei, litiazei biliare si cancerului de colon.

Obezitatea ginoida (in forma de para) este distribuita in partea inferioara a corpului, la nivelul feselor si coapselor, determinand cresterea riscului de artroze si patologie varicoasa.

sursa foto: https://twitter.com/healthonics/status/725668038146580480
Oana Pinzariu
Oana Pinzariu

Medic specialist endocrinolog, competenta ecografie endocrina. Doctorand si asistent universitar - Disciplina Endocrinologie, Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca. Absolventa a Universitatii de Medicina si Faramacie "Iuliu Hatieganu" Cluj Napoca. Vezi detalii...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu