Ce este tireotoxicoza factitia?

tireotoxicoza
Tireotoxicoza factitia este o afectiune psihica intalnita mai frecvent in randul femeilor care folosesc tratamentul cu hormoni tiroidieni pentru controlul greutatii corporale.

Manifestarile clinice ale acestei forme de tireotoxicoza cu hipofunctie tiroidiana sunt reprezentate de: scadere ponderala, nervozitate, palpitatii, tahicardie si tremor. Comparativ cu formele clasice de hipertiroidism (boala Basedow Graves, adenomul toxic sau gusa hipertiroidiazata), tireotoxicoza factitia nu prezinta gusa sau oftalmopatie tiroidiana.


Profilul hormonal pe linie tiroidiana deceleaza un nivel crescut al hormonilor tiroidienei (T3 si T4) si cu un nivel scazut al TSH-ului, iar scintigrafia tiroidiana evidentiaza o captare scazuta sau absenta a iodului radioactiv. Pacientele afectate necesita tratament psihiatric de specialitate.


sursa foto: http://www.netdoctor.co.uk/medicines/a4461/is-it-dangerous-to-take-different-medicines-at-the-same-time/
Oana Pinzariu
Oana Pinzariu

Medic specialist endocrinolog, competenta ecografie endocrina. Doctorand si asistent universitar - Disciplina Endocrinologie, Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca. Absolventa a Universitatii de Medicina si Faramacie "Iuliu Hatieganu" Cluj Napoca. Vezi detalii...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu