Tirotropinomul (adenomul hipofizar secretant de TSH)

tirotropinom
Adenomul hipofizar secretant de TSH, cunoscut si sub denumirea de tirotropinom sau TSHom, este o tumora extrem de rar intalnita in cadrul patologiei hipofizare (< 1% din cazuri), fiind caracterizata prin gusa difuza, semne de hipertiroidism si sindrom tumoral hipofizar.

In majoritatea cazurilor, tirotropinoamele au dimensiuni de peste 10 mm si secreta izolat TSH. In peste 50% din cazuri, pe langa secretia de TSH, s-au raportat secretii concomitente de hormon de crestere si, mai rar, de prolactina (5%). In cazuri rare, TSHom-ul se poate asocia cu neoplazia endocrina multipla de tip 1.

Profilul hormonal evidentiaza un nivel crescut al hormonilor tiroidieni (FT4, FT3), cu un TSH inadecvat crescut sau normal. In cazul tumorilor cu secretie mixta se asociaza un nivel crescut al prolactinei si al hormonului de crestere.
Testarile hormonale dinamice evidentiaza absenta raspunsului TSH-ului la administrarea de TRH.
Explorarile imagistice (RMN-ul hipofizar sau Octreoscan-ul) evidentiaza tumora cu localizare hipofizara.

Afectiunea trebuie diferentiata de sindromul de rezistenta la hormonii tiroidieni, de tratamentul cu amiodarona si de unele anomalii ereditare ale proteinelor de legare ale hormonilor tiroidieni.

Managementul tirotropinomului consta in:
- tratament medicamentos cu: agonisti de somatostatina (Octreotid, Lanreotid) - pentru scaderea TSH-ului si a volumului tumoral si antitiroidiene de sinteza (Thyrozol, Carbimazol) - pentru contracararea efectelor hormonilor tiroidieni in exces;
- tratament chirurgical (curativ in majoritarea microadenoamelor si in aproximativ 30% din cazurile de macroadenom hipofizar);
- radioterapia - in cazul in care interventia chirurgicala nu a fost curativa.

http://www.ijnm.in/article.asp?issn=0972-3919;year=2016;volume=31;issue=2;spage=141;epage=143;aulast=Okuyucu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu