Hipofizita limfocitara este o boala autoimuna a glandei hipofize, ce afecteaza excluziv femeile in trimestrul II si III de sarcina sau in perioada postpartum.
Cauza bolii nu este pe deplin elucidata, se discuta insa despre o cauza autoimuna, sustinta de identificarea in serul pacientelor a anticorpilor antihipofizari si asocierea cu alte boli autoimune (tiroidita Hashimoto, adrenalita autoimuna etc.)
Aparitia bolii in perioada de graviditate este explicata prin modificarea statusului imunologic indus de sarcina.
Hipofizita autoimuna se manifesta clinic printr-o insuficienta hipofizara tranzitorie sau permanenta, prin prezenta sindromului tumoral hipofizar (cu cefalee si tulburari vizuale) si printr-o crestere moderata a prolactinei.
In hipofizita limfocitara, analizele de laborator evidentiaza un VSH accelerat, un nivel al prolactinei moderat crescut si deficit hormonal pe linie hipofizara. RMN-ul hipotalamo-hipofizar obiectiveaza o formatiune hipofizara voluminoasa, asemanatoare unui adenom, iar examenul histopatologic stabileste diagnosticul de hipofizita limfocitara cu certitudine, punand in evidena infiltratia difuza cu limfocite si plasmocite, arii de foliculi cu centri germinativi si distructia celulelor hipofizare normale.
Tratamentul hipofizitei trebuie initiat rapid, procesul inflamator cedand dupa cateva luni de corticoterapie, functia hipofizara putand reveni in parametri normali. Daca deficitul hormonal pe linie hipofizara persista, se recomanda tratament cronic de substitutie hormonala pe linie hipofizara.
sursa foto: http://radiopaedia.org/cases/lymphocytic-hypophysitis
http://www.gfmer.ch/selected_images_v2/detail_list.php?cat1=23&cat3=799&stype=d
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu