Acanthosisul nigricans

piele ingrosata hiperpigmentata
Acanthosis nigricans este o manifestare cutanata caracterizata prin ingrosarea si hiperpigmentarea pielii mai ales la nivelul pliurilor (in regiunea axilara, inghinala, submamelonara, pe fetele laterale ale gatului), asociindu-se uneori cu senzatia de mancarime (prurit).

Aceasta manifestare apare, de obicei, la pacientii supraponderali sau obezi, cu hiperinsulinism sau cu diabet zaharat. Leziunea este intalnita in unele afectiuni endocrinologice de tipul hipercorticismului, acromegaliei, sindromului ovarelor polichistice, hiperandrogenismului, hipo- sau hipertiroidismului si in unele afectiuni autoimune (vitiligo, tireotoxicoza, lupus eritematos sistemic).
De asemenea, leziunea reprezinta un indicator al afectiunilor maligne interne, asociindu-se cel mai frecvent cu cancerul gastric, pulmonar, mamar, uterin, ovarian etc.
Manifestarea cutanata poate aparea secundar consumului unor medicamente cum sunt: acid nicotinic, estrogenii, glucocorticoizii, insulina, acidul fusidic, dietilbestrolul etc.
Acanthosisul nigricans cu distributie extinsa asociata cu rezistenta extrema la insulina si hiperandrogenismul face parte din sindroamele de rezistenta la insulina (tip A, tip B, sindromul Rabson-Mendenhall si leprehaunismul).

Avand in vedere ca leziunea cutanata reprezinta efectul unei boli de fond, se recomanda tratarea patologiei care a dus la dezvoltarea acanthosisului nigricans.

Sursa foto: http://byebyedoctor.com/acanthosis-nigricans/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu