Adenomul toxic tiroidian sau boala Plummer reprezinta o formatiune nodulara, localizata la nivelul glandei tiroide, ce secreta in exces hormoni tiroidieni, restul tesutului glandular fiind inhibat functional.
Afectiunea reprezinta aproximativ 3-5% din cazurile de hipertiroidie, fiind mai frecventa in rândul tinerilor (cu varste cuprinse intre 20 si 40 ani) si datorandu-se existentei mai multor mutatii ale genei receptorului TSH.
Adenomul toxic se manifesta clinic prin fenomene de tirotoxicoza extrem de intense, ce determina in scurt timp afectarea cardiaca (fibrilatie atriala, hipertensine arteriala, insuficienta cardiaca cu debit crescut) si metabolica (cu pierdere rapida in greutate, pana la casexie). In comparatie cu boala Basedow, adenomul toxic tiroidian nu se asociaza cu exoftalmia.
Diagnosticul se stabileste in urma efectuarii scintigrafiei tiroidiene - care evidentiaza prezenta unui "nodul cald" (formatiune nodulara, ce capteaza intens iodul/technetiul si care este delimitata net de parenchimul glandular, care apare sters) si a profilului hormonal ce evidentiaza un exces de T3 si T4.
Tratamentul de electie al adenomului toxic este cel cu iod radioactiv, eventual precedat de o cura, de cateva saptamani, de tratament cu antitiroidiene de sinteza. In cazul in care adenomul determina fenomene compresive pe structurile invecinate, se va recurge la intervetia chirurgicala, cu extirparea lobului in care este localizat nodulul toxic si tratament substitutiv hormonal ulterior.
sursa foto: http://jeffreydach.com/2011/09/06/iodine-induce.aspx
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu