Alimentele permise si interzise in afectarea glandei tiroide

seleniu hipotiroidism
Ce alimente sunt permise in cazul hipotiroidiei?

Atunci cand tiroida nu mai sintetizeaza suficienti hormoni tiroidieni, ne confruntam cu un deficit de iod. Astfel, este recomandat ca pacientii cu hipotiroidism sa isi suplimenteze dieta cu preparate bogate in iod: sarea iodata, produsele de panificatie sau alimentele procesate (care au un continut bogat de sare), pestii marini si fructele de mare. 


Ce alimente sunt interzise in cazul hipertiroidismului? 

In cazul pacientilor cu hipertiroidism, se evita alimentele bogate in iod si mai ales medicamentele pe baza de iod (amiodarona, cordarona, suplimentele pe baza de alge marine sau explorarile radiologice care utilizeaza ca substanta de contrast iodul).
Exista o serie de alimente, din familia cruciferelor (varza, conopida, brocoli, gulia) care contin tiocianati si care blocheaza preluarea iodului de catre tesutul tiroidian avand efect gusogen. 


S-a demonstrat ca aspartamul, un induclitor artificial ar fi implicat in declanzarea tiroiditei autoimune Hashimoto sau a bolii Basedow, la persoanele predispuse.

Seleniumul insa (din ton, ficat, cod, creveti) pare a interveni in atenuarea procesului autoimun din cadrul disfunctiei tiroidiene.

sursa foto: http://www.daciccool.ro/blogurile-brandurilor-dacic-cool/blog-pharma-nord/4255-o-coenzima-a-eficientei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu