Hipoglicemia

Hipoglicemia reprezinta scaderea concentratiei zaharului in sange ( scaderea glicemiei sub 60 mg/dl), datorandu-se numeroaselor cauze:
  • in cazul pacientului cu diabet zaharat, prin  administrarea unei doze crescute de insulina sau a altor medicamente hipoglicemiante; prin necorelarea regimului alimentar cu efortul fizic; datorita insuficientei renale sau hepatice asociate sau ingestiei de alcool.
  • in cazul pacientului nediabetic, hipoglicemia se poate datora ingestiei unor mese bogate in glucide, exisentei unei tumori pancreatice (insulinom) sau extrapancreatice (cancer renal, hepatic, fibrosarcom, hemangiom, tumori neuroendocrine sau corticosuprarenale), unei insuficiente hipofizare, corticosuprarenale sau tiroideine severa. 
  • De asemenea, hipoglicemia poate aparea in cazul pacientilor cu insuficienta renala sau hepatica, in caz de denutritie sau infectii severe. Unele medicamente (captopril, enalapril, chinina, aspirina in doza mare, fluoxetina, unele antiaritmice etc) sunt implicate in scaderea nivelul glicemic.
Simptomele hipoglicemiei sunt reprezentate de:
- extremitati reci, umede, transpiratii profuze;
- tremuraturi sau senzatia de tremor interior;
- anxietate;
- paloare;
- senzatie de foame, greturi, crampe abdominale;
- tahicaridie, palpitatii;
- cefalee, somnolenta;
- tulburari de vedere;
- stare de slabiciune;
- dificulati de concentrare, tulburari de comportament;
- in formele severe, hipoglicemia determina tulburari neurologice de tipul afaziei, hemiplegiei, crizelor epileptice si a tulburarilor psihiatrice;
- criza hipoglicemia este complicatia cea mai de temut, aparand brusc, datorandu-se privarii creierului de gluzoca (principala sursa de energie a acestuia). In aces caz, apar crizele epileptice, agitatia psiho-motorie, contracturi pseudotetanice, transpiratii profuze, sindrom piramidal, putand duce la deces, daca tratamentul nu se instituie cu promptitudine.

Cum se pune diagnosticul de hipoglicemie? 
- cea mai simpla metoda diagnostica este dozarea glucozei din sange – o valoare mai mica de 60 mg/dl a glicemie indica hipoglicemia; 
- efectuarea testului de toleranta la glucoza; 
- dozarea insulinemiei; 
- dozarea peptidului C; 
- dozarea factorului de crestere IGF-2; 
- dozarea anticorpilor antiinsulina; 
- apelarea la explorari imagistice (ecografie, computer tomografie, RMN) in cazul suspicionarii unei tumori care determina hipoglicemia.

Care este tratamentul hipoglicemiei? 
- atunci cand pacientul este constient, se administreaza de obicei 20 grame de glucide, sub forma de sucuri sau dulciuri concentrate; 
- in cazul pacientului comatos, se administreaza 30-50 ml solutie glucoza 33% intravenos si 1 mg glucagon subcutanat sau intramuscular; 
-  in cazul etiologiei tumorale, se recomanda excizia chirurgicala a acesteia, cu remiterea ulterioara a hipoglicemiei.

sursa foto: http://www.belmarrahealth.com/nocturnal-hypoglycemia-a-risky-nighttime-diabetes-complication/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu