Ce este craniofaringiomul?

tumora cerebrala
Craniofaringiomul este cea mai frecventa tumora intracraniana ce apare la copil si la adultul tanar. Tumora se dezvolta dintr-un rest al pungii Rathke (o structura din care se dezvolta hipofiza in cursul vietii intrauterine), care poate degenera chistic sau se poate calcifica. In marea majoritate a cazurilor, craniofaringiomul este situat supraselar (deasupra seii turcesti). 


Simptomatologia craniofaringiomului este complexa. Astfel, in momentul in care craniofaringiomul atinge chiastam optica (structura anatomica care uneste cei doi nervi optici) apar tulburarile de vedere caracterizate prin ingustarea campului vizual (hemianopsie bitemporala), scaderea acuitatii vizuale si chiar pierderea vederii. Afectarea hipotalamusului determina aparitia diabetului insipid, a obezitatii hipotalamice sau anorexiei, a tulburarilor ritmului somn-veghe, a tulburarilor de memorie sau comportament. Afectarea hipofizei determina tulburari de crestere, cresterea anormala a greutatii, tulburari menstruale, hipotiroidism, pubertate precoce sau intarziata. Progresiv, se va instala insuficienta hipofizara. Sindrom de hipertensiune intracraniana se manifesta in stadiile tardive ale bolii, cand volumul tumoral este foarte crescut. In acest caz apare cefaleea persistenta, intensa, cu greturi si varsaturi "in jet", chiar convulsii;

Diagnosticul de craniofaringiom se pune pe baza tomogafiei computerizate sau a examenului RMN hipofizar, prin evidentierea ariilor de calcifiere la nivel selar sau supraselar, uneori cu aspect "in coaja de ou". De asemenea, explorarile imagistice arata extensia tumorii si rasunetul compresiunii acesteia pe structurile invecinate.
Dozarile hormonale pentru investigarea disfunctiilor endocrine si examenul oftalmologic (examenul fundului de ochi si campimetria) completeaza diagnosticul.

Tratamentul de electie al craniofaringiomului este cel chirurgical. Atunci cand rezectia totala a craniofaringiomului nu este posibila se apeleaza la radioterapie (insa craniofaringiomul este in general radiorezistent). Se va adauga terapia de substituie hormonala a insuficientei hipofizare si tratarea eventualului diabetului insipid existent.

sursa foto: http://neurosurgery.ufl.edu/patient-care/diseases-conditions/craniopharyngioma/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu